РОМАНИ ДАГЛАСА КОПЛАНДА У ЕПОХИ „КУЛТУРНОГ УБРЗАЊА“ - Гордић-Петковић, Владислава (Наслеђе, 2008)
Рад покушава да сагледа феномен „културног убрзања“ у романима канадског писца Дагласа Копланда (1961), више пута означаваног као кривца за стварање стереотипа о „генерацији икс“, али и као хроничара једног социјалног слоја у чијој се животној филозофији сустичу тешко спојиве носталгија за кохерентним системом вредности и фасцинација технолошким прогресом.