ПРОБЛЕМ ТЕРМИНОЛОШКОГ И ЖАНРОВСКОГ ОДРЕЂЕЊА ОБРАДА СРПСКИХ НАРОДНИХ ПЕСМАМА ЗА ЈЕДАН ГЛАС И КЛАВИР - Божидаревић, Саша В. (Наслеђе, 2009)
У овом раду бавимо се проблемом терминолошког и жанровског одређења једне посебне категорије соло песме: Народна песма за један глас и клавир, која се као једна „ендемска“ врста под сродним именима одржала и развијала у српској уметничкој музици у једном дужем временском периоду (дуже него што је то био случај у развијенијим уметничким срединама) као својеврсни сублимат фолклорног и уметничког суодноса, прилагођена и условљена културним и социолошким приликама једног по свему специфичног подручја.