МЕТОД ERP (ЕВОЦИРАНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА) У НЕУРОЛИНГВИСТИЦИ - Станковић, Бранимир (Наслеђе, 2010)
Неуролингвистика, дисциплина у корпусу когнитивних наука, за предмет има откривање и објашњење везе између неуролошких активности и језичких перформанси, уз покушај кохерентног повезивања неурофизиолошких и лингвистичких модела. У раду је представљен најзначајнији експериментални метод савремене неуролингвистике, метод евоцираног потенцијала (Event-Related Potential), којим се мере промене електричног потенцијала неуронске активности наменски изазване контролисаним лингвистичким стимулусима. Дат је опис детектованих уобичајених облика активности: N100, P200, N200, P300, N400 и P600. Затим су приказане студије из домена очекивања током рецепције говора, које потврђују везу између различитих елемената језичког устројства и церебралних реакција током процесуирања језика. Наиме, семантичко процесуирање речи креће и пре него што је она целовито идентификована, јер је у когнитивној сфери на снази непрекидно мапирање лингвистичког инпута на семантичке репрезентације, па су фонолошка обележја буквално неодвојива од семантичких инстанци приликом очекивања у суженим контекстима. Такође, очекиване семантичке јединице у менталним процесима праћене су и одговарајућим синтаксичким обележјима. Још значајнијим чине се радови који показују да је претпостављена организација менталног лексикона на семантичка поља окупљена око извесних критеријума неуролингвистичка стварност. Закључује се да неуролингвистика, као млада дисциплина, још нема јединствене радне теорије и модела који ће понудити релевантну интерпретацију неуролингвистичке стварности, налик претфонолошкој фази лингвистичке пове сти. Тек са креирањем оваквог модела неуролингвистика ће бити у стању да поуздано вреднује заснованост лингвистичких модела.