ТЕНДЕНЦИЈЕ ИЗГОВОРА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА КА БРИТАНСКОМ И АМЕРИЧКОМ ЕНГЛЕСКОМ У СРБИЈИ: ДА ЛИ СУ НАСТАВНИЦИ ИМУНИ НА УТИЦАЈЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ? - Грубор Jelena; Хинић Darko (Наслеђе, 2011)
Начин на који изговарамо речи одувек нас је јасно одређивао у погледу друштвених, географских, историјских и културних карактеристика. Аутори овог рада спровели су истраживање како би утврдили који је варијетет, по питању изговора, најчешће коришћен у Србији. Испитани узорак се састојао од 50 наставника енглеског језика из различитих делова Србије, узраст (M=35.24, SD=6.06), углавном женског пола, а испитаници су попуњавали упитник и „тест“, који је посебно био сачињен за ову прилику. При анализирању прикупљених података коришћена је дескриптивна статистика, примењени су X2 и t- test, као и дескриптивна анализа. Да закључимо, добијени резултати показују да формиране групе, према резултатима „теста“, имају тенденцију да остану унутар одабраног варијетета, док „микс“ група има велику тенденцију ка америчком енглеском. Поред тога, постоји и статистички значајна разлика између субјективног става испитаника и резултата „теста“ (BrE: p<.05; AmE: p<.01). Ова разлика се показала зависнom од бивалентног утицаја (BrE: образовање; AmE: медији).