ОНТОЛОШКИ СТАТУС СЛИКЕ У САБАТОВОМ РОМАНУ ТУНЕЛ: НА ТАСОВИМА АНДРОГИНОГ ДИСКУРСА - Перић, Владимир; Рајичић-Перић, Светлана (Наслеђе, 2011)
Губљење границе између фикције и стварности као слике света у Сабатовом Тунелу као и замена места центра и маргине у социолошкој и уметничкој равни егзистирања негативног јунака, основни су проблеми „мушког“ дискурса у раду. “Женски“ дискурс нуди проблематизовање естетичких и етичких датости просветитељско-хуманистичких идеја уметности као мимесиса, слике као рамом омеђеног делића фиктивног света у простору стварности, проблема сексуалности и завођења као израза маскулинистичке доминације, идентитета као датости, као и хорора логике која је, смртоносна. Кључ за разумевање „андрогиног“ дискурса лежи у реципијенсткој способности да са маргина текста гравитира ка његовом центру, то јест месту текстуалног додира андричног и гиничког.