ЗНАМЕНИТЕ ФРАНЦУСКИЊЕ (1713) РОБЕРА ШАЛА: ИЗМЕЂУ ТРАДИЦИЈЕ И МОДЕРНОСТИ? - Валчић Булић Tамара (Наслеђе, 2011)
Знамените Францускиње Робера Шала (1659-1721), роман који је имао великог успеха у Европи током целог 18. века, широка читалачка публика открила је поново тек у шездесетим годинама прошлог века. На средокраћи између збирке новела и романа због своје комплексне структуре, ово дело је истовремено и плод дуге традиције и претходник романа модерног доба, као што су романи Опата Превоа, Дидроа, Лаклоа, затим Балзака и Стендала. У овом раду пажња је посвећена прво полифоничној структури романа: настојали смо да укажемо на значај вишегласја, наративних гласова који се међусобно допуњују, као и на врло снажну међусобну кохезију прича; затим је реализам и природност у роману, „роману акције и страсти“, названом чак и „варварским“, предмет кратке анализе. На крају смо се запитали о улози Знаменитих Францускиња у настанку модерног романа у Француској.