ОД ОЧИШЋЕЊА ДО ТРУЛЕЖНОСТИ: ВОДА У ФРАНЦУСКИМ СРЕДЊОВЕКОВНИМ БЕСТИЈАРИЈУМИМА - Панић, Марија (Наслеђе, 2011)
У овоме истраживању проучавамо статус који има вода у француским средњовековним бестијаријумима из XII и XIII века. Често присутна, она представаља вид рудиментарне географије као станиште животиња. Јављају се и називи појединих река или мора. Вредности које се додељују води су разнолике: од очишћења (света тајна крштења и поређење са Божјом мудрошћу), преко опасности која из ње вреба, до трулежности и зазорности (поглавље о ибису).