ИСПОЉАВАЊЕ НЕСВЈЕСНОГ У ПРОЦЕСУ ПРИСВАЈАЊА СТРАНОГ ЈЕЗИКА - Миливојевић, Исидора (Наслеђе, 2011)
Да ли нас неки страни језик, који још увијек стоји на разини „непознатог“, и који бисмо жељели да присвојимо, привлачи баш зато што говори о ономе неспознатом у нама: несвјесном? Сусрет са страним језиком и културом једна је од могућности да се доживе искуства која су нам промакла у тренутку нашег одрастања и формирања личности. Стога, сам контакт с мелодијом неког страног језика или страних језика, може да приушти ономе који говори неки страни језик утисак цјеловитости коју није могао да досегне на матерњем језику. Међутим, како наше несвјесно може да буде изражено кроз страни језик и како тај „други језик“ може да говори о нама? Наш циљ, уједно и основа овога рада, била су управо ова питања на која смо настојали да дамо одговоре. Исто тако, осврнули смо се на дидактику страних језика са жељом да откријемо како ова дисциплина узима у обзир „несвјесно“ као саставни дио личности.