ОДНОС ХАРМОНСКОГ И МЕЛОДИЈСКОГ ПЛАНА ИЗ УГЛА ТЕМАТИЗМА У ПРВОЈ СИМФОНИЈИ ГУСТАВА МАЛЕРА - Алексић, Марко (Наслеђе, 2006)
Иако хронолошки стоји на почетку композиторовог стваралаштва, Прва симфонија Густава Малера представља значајно остварење, како са аспекта индивидуалног стила, тако и из угла општег развоја симфоније у романтизму. Аналитичко сагледавање једног њеног битног сегмента – хармонског језика, суштински доприноси разумевању укупности њене појаве као музичког дела, па је и хармонско-аналитички дискурс, у том смислу, примарни и стожерни правац овог рада. У оквиру тог дискурса предстојећи рад усмериће се на расветљавање питања односа хармонског и мелодијског плана из угла улоге хармоније у тематским материјалима. Приложени нотни примери доносе већину битних тематских материјала у делу, како главних, тако и епизодних, а праћени су и аналитичком хармонском шифром. Наглашена је и необично важна и конструктивна улога интервала чисте кварте, и у мелодијском, и у хармонском виду, у изградњи стожерних тематских материјала, али и учвршћивању самог тоналитета.