У ТРАГАЊУ У ИЗГАНСТВУ ЗА КЊИЖЕВНИМ ЈЕЗИКОМ - Мeлић Катарина В. (Наслеђе, 2006)
Шта се дешава када се писац нађе у изгнанству? Да ли наставља да пише на матерњем језику ризикујући да његова дела упозна само један мањи део публике? Или мења језик писања тј. пише језиком земље која га је примила? Да ли то значи да мењајући језик он мења и садржај и начин писања? Да ли ствара један нов „језик“ својствен њему самом? То су питања која ће бити разматрана у овом чланку на примеру два писца, Милана Кундере и Асје Џебар, који су се нашли у изгнанству и променили свој језик писања, тј. обоје пишу на француском језику иако им то није матерњи језик. Видећемо да ли је и како је промена језика утицала на њихово писање.