ЕТИЛОЛОШКО У АПОКРИФИМА И ПРЕДАЊИМА О ЗМИЈИ И ВИНОВОЈ ЛОЗИ - Анђелковић, Маја (Наслеђе, 2004)
У раду се анализирају етиолошка предања и етиолошки сегменти апокрифа у којима се дају објашњења настанка змије и винове лозе, те трансформација њихових особина. Сличности и разлике ових књижевних врста прате се на тематско–сижејном и структурном плану.