МОДУЛАЦИЈЕ КАО РЕЗУЛТАТ АЛТЕРОВАЊА ТОНОВА - Парезановић, Кристина (Наслеђе, 2006)
У инструктивним мелодијским етидама за солфеђо, као и у примерима из уметничке литературе, у великој мери се употребљавају алтеровани тонови примењени у свим видовима. Оне најкомплексније, садрже модулативне поступке који су, управо, резултат алтеровања тонова. Овим текстом направљен је покушај да се предочи, реши и предухитри интонативна инерција, изазвана слушном претпоставком о даљем мелодијском покрету. Изоловане су све могућности промене тоналитета преко алтерованих тонова, а мелодијски примери са анализом доносе само неке од њих.