KАРДИНАЛНИ БРОЈЕВИ И МЕТРИЧКЕ ИМЕНИЦЕ У ФРАНЦУСКОМ - Станојевић, Веран Ј. (Наслеђе, 2007)
У раду се испитује интерпретација номиналних синтагми типа‘кардинални број + метричка именица’ у француском. Денотацију метричких именица, као што су kilo, mètre, heure,чине тзв. мерне скале које дефинишемо као уређене скупове елемената који представљају мерне јединице, а који су изоморфни са скупом природних бројева. Прецизна индикација о броју мерних јединица омогућава изразима типа ‘кардинални број + метричка именица’ не само да укаже на екстензију интервала на мерној скали већ и да укаже на тачну позицију дате тачке на мерној скали. Ово последње својство, које немају остали нео дређени детерминанти (des, quelques, plusieurs), објашњава неке рестрикције које намећу метричке именице у погледу селекције детерминаната са којима се могу комбиновати.