НЕГАЦИЈА У ДЕПЕНДЕНЦИЈАЛНОЈ ГРАМАТИЦИ - Енгел Ulrich (Наслеђе, 2013)
Ако изузмемо две озбиљније монографије, проблему реченичне негације у литератури није поклоњено довољно пажње. Овим прилогом жели се указати на њену семантичко-синтаксичку посебност у поређењу са другим врстама негације, те са егзистематорним додацима. Да би се одговорило овом задатку, у приложеном раду нуди се један нови поступак у оквиру депенденцијалног модела за приказ назначене категорије. Реченични негатор је тај који на дијаграму показује способност да управља допунама (валентност), које иначе регира глагол као регенс; он може, али не мора у свим језицима да утиче и на промену падежа, што се илуструје на примеру немачког и српског у поређењу са пољским на пример.