МОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У РОМАНУ ИСТОРИЈА СВЕТА У 10 ½ ПОГЛАВЉА ЏУЛИЈАНА БАРНСА - Милутиновић, Маја (Наслеђе, 2007)
У овом раду дата је анализа главног мотива Барнсове Историје света у 10 ½ поглавља - мотива дискриминације. Највише простора у тексту дато је оним поглављима романа у којима је тема необјективне селекције најексплицитније изражена. Анализа дате теме започиње иронијским приказом постанка света и завршава се сатиричном представом раја као колективне пројекције психе двадесетог века.