ЕРОС И ТАНАТОС У ПЕСМИ РАДОСНО ОПЕЛО МОМЧИЛА НАСТАСИЈЕВИЋА - Живковић, Душан (Наслеђе, 2013)
У раду се анализирају односи Ероса и Танатоса у песми Радосно опело Момчила Настасијевића, у интерференцији преображаја хришћанске мистике и античке митологије, у контексту општих одлика херметичке књижевности. Херметички принципи у песми Радосно опело представљају религијску сврху поезије, у облику поетског система кога одликују аспекти јединства разли- читости, амбигвитета, цикличности, метаморфозе, интерференције, паралелизма, симултаности и привидних парадокса, који истовремено означавају мистичне и поетичке димензије Бића речи.