АСПЕКТИ ПРИМЕНЕ КОГНИТИВНЕ ЛИНГВИСТИКЕ: НАСТАВА ГРАМАТИКЕ СТРАНОГ ЈЕЗИКА - Грујић, Татјана (Наслеђе, 2013)
У овом раду се когнитивна лингвистика доводи у везу са примењеном тако што се когнитивна граматика сагледава као теоретски оквир на коме се могу заснивати педагошка објашњења језичких структура циљног језика. У контексту исказивања прошлости у енглеском језику, претерит, презент и садашњи перфекат овде се представљају као флексибилна језичка средства која зависе и од система језика, али и од избора говорника. Сматрајући да њихова флексибилност произилази из способности говорника да један исти догађај сагледа, односно концептуализује, на различите начине, указаћемо на то колико је свест о слободи избора језичке структуре којом ће се исказати жељено значење важна за успех процеса усвајања страног језика. Могуће је да јединствени когнитивнолингвистички увид у везу између језичког средства и значења може помоћи у настави страног језика на вишим нивоима, иако педагошка примена овог теоретског оквира при обради система глаголских времена у циљном језику није емпиријски ни испитивана ни доказана.