КА МОДЕРНОСТИ ИСТОРИЈСКОГ РОМАНА: ИСТОРИЈА, ИДЕОЛОГИЈА И ФИКЦИЈА У СРПСКОМ ИСТОРИЈСКОМ РОМАНУ С КРАЈА 19. ВЕКА - Јовићевић, Татјана (Наслеђе, 2004)
На примерима историјских романа Чедомиља Мијатовића и Пере Тодоровића рад, с једне стране, разматра модернизацију приповедног дискурса и одступање од традиционалног третмана историјских тема, а с друге указује како и модернизовани и традиционални историјски роман подлежу идеологизацији и ванлитерарној функционализацији. Део је дисертације посвећене генези историјског романа у 19. веку.