РОМАН И ФОТОГРАФИЈА: СМИСАО ФОТОГРАФИЈЕ У РОМАНУ КОД ХИПЕРБОРЕЈАЦА МИЛОША ЦРЊАНСКОГ - Кораћевић, Љубомир (Наслеђе, 2007)
У овом раду испитујемо присуство фотографије у наративним низовима уметничког текста Код Хиперборејаца Милоша Црњанског, третирајући тај уметнички текст као роман. Фотографија сопствене сенке јунака Хиперборејаца снимљена на обали Балтичког мора у Скагену, ванкњижевног је порекла, и као таква, полазна тачка испитивања у којем се трудимо да осветлимо: 1) проблематичан међуоднос јунака и аутора романа; 2) однос јунака према чињеницама смрти, рата, јаства и двострукости бића; као и 3) однос аутора према традицији и истини, путем јунаковог поимања протока модерних, и уопште прошлих времена. Смисао присуства феномена фотографије у Хиперборејцима се, отуд, налази у средишту нашег испитивања којем је циљ да покаже: како је тај нововековни феномен постао један од поетичких образаца романа Код Хиперборејаца, посредно откривајући његов уметнички простор.