СВЕТИ САВА – ОД ИСТОРИЈЕ ДО МИТА - Станојевић, Малиша (Наслеђе, 2004)
У раду се прати личност Растка Немањића (који ће кроз историју носити име Свети Сава), мисионарство и успостављање култа, као и касније трансформације које ће битно да измене каратктер утицаја ове знамените личности у свести и култури српског народа. Значајна пажња у раду посвећује се књижевним облицима и односом према фреско–сликарству, поготову са становишта утицаја житија које су написали Доментијан и Теодосије. Истраживање упућује на елементе преиначења и покретљивости од историје до мита, од утицаја Светог Саве на формирање српске политичке и културне индивидуалности до легендарног и хагиографског осветљења.