СУСРЕТИ НИЧЕА И ВАГНЕРА У ТРИСТАНОВОЈ АУРИ - Радовић, Бранка (Наслеђе, 2018)
Ниче се бавио Вагнером и Вагнеровом уметношћу целог свог живота, а започео је у свом раном делу „Рођење трагедије“. Њих двојица су се сусрели најпре на темама из значења структуре и карактера грчког мита који су обојица преносили на немачко тле, спајајући га са немачким митом. Једно од дела изван тетралогије „Прстен Нибелунга“ који Вагнера карактерише на веома особен начин јесте и његова музичка драма „Тристан и Изолда“. О лику Тристана и његовом месту у Вагнеровом опусу писао је на себи својствен начин и Ниче, па су идејни сусрети на овој теми означили њихове слојевите и еволутивне односе.