ГЕНИЈЕ И ОЧАЈНИК У УНАМУНОВОМ САГЛЕДАВАЊУ „ШПАНСКОГ ПРОБЛЕМА“ - Секулић, Мирјана (Наслеђе, 2009)
У овом раду ћемо се бавити тумачењем романа Amor y pedagogía (Љубав и педагогија) Мигела де Унамуна у коме он преиспитује могућности разрешења шпанске кризе путем образовања људи од науке. Основно полазиште ће бити Унамуново поимање односа тзв. интра-историје и научног прогреса који одређује место субјекта у савременом свету. Приликом анализе дела држаћемо се Унамунових поетичких ставова о роману и романескним ликовима који помажу у схватању односа између књижевног дела и социјалне стварности за коју Унамуно исказује дубоку забринутост.