УТИЦАЈ НУМЕРИЧКОГ ОЦЕЊИВАЊА НА РАЗВОЈ УЧЕНИКА У НАСТАВНОМ ПРОЦЕСУ - Дабић, Сандра (Наслеђе, 2005)
Рад представља критички осврт на нумеричко оцењивање ученика и истиче непримереност тог педагошког средства циљевима које прокламује хуманистичка педагогија. Нумеричким начином оцењивања, примењиваним чак и у области уметности, ученици се контролишу и привикавају на погрешан однос према раду, према себи и према другима. За разлику од квантификације, односно нумеричког свођења резултата и рангирања коме се подвргавају ученици у наставном процесу, процена и праћење су подстицајнији и кориснији педагошки метод, посебно у областима каква је уметност. У раду су, у анализи идеолошких импликација нумеричке методе оцењивања, цитирани ставови Александра Нила, Ивана Илича, Нила Постмана и Душана Трбојевића.