POLITICAL COMMENT IN RICHARD III - Brooker, Liam (Наслеђе, 2005)
За проучавање многих текстова енглеске књижевности 16. века значајно је да имамо у виду динамику и флуидност тадашње политике и историје. Ми можемо направити оштро разграничење између тадашње књижевности и тадашње политике, али, то ће бити наше разграничење, а можда га људи шеснаестог века нису примећивали. На пример, Шекспирову најславнију драму, Ричард Трећи, не би требало сагледавати само као приказ зла. Та драма је заправо једна комплексна дискусија о природи и значају власти, презентована уз употребу једног модела који је свима био добро знан, али, она је својим значењем и надмашила пуки опис историјских догађаја.