»БАШТА, ПЕПЕО«: ПРИПОВЕДНО НЕСВЕСНО - Бошковић, Драган (Наслеђе, 2004)
»Пукотине« које настају на приповедном ткиву романа Башта, пепео Данила Киша, разбијају континуираност и монолитност приче, и омогућавају анализу прожимања психолошких и приповедних потенцијала овог романа, његовог – приповедно несвесног. Од Баште, пепела може се кренути ка описивању трансприповедне психолошке приче Кишовог Породичног циркуса која се не огледа у психолошкој динамици субјекта (приповедања, јунака), већ у »психолошкој« динамици приповедних техника. У овом раду откривање приповедно несвесног биће посматранао из угла формирања истражног приповедања и расформирања приповедања заснованог на сећању.