ЈЕДНО ВИЂЕЊЕ ОДНОСА ПАСТИША И ПАРОДИЈЕ - Перишић, Игор (Наслеђе, 2006)
У теоријским расправама о постмодернистичкој књижевности постоји неслагање да ли је доминантни модус по којем се она односи према традицији пастиш или пародија. На основу тога, независно о постмодернистичке књижевности, поставља се и питање начелног односа феномена пастиша и пародије. У раду се, после кратког осврта на поменуте расправе, анализира како су технике пастиша и пародије присутне у Гробници за Бориса Давидовича Данила Киша и Фами о бициклистима Светислава Басаре. Затим се суочавају места на којима постоје интертекстуалне везе између ова два дела како би се оправдао понуђени одговор на питање из првог дела текста: а то је да је пастиш подврста пародије.