ХИСПАНСКИ РОМАН – ДИГИТАЛНО: МОГУЋНОСТИ ПРИМЕНЕ ПРЕТРАЖИВАЊА БАЗЕ ПОДАТАКА COBIB.SR : ПРЕВОДНА КЊИЖЕВНОСТ У СРБИЈИ - Љујић, Марина (Наслеђе, 2011)
У уводном делу рада изложени су основни појмови у вези са организацијом и коришћењем библиографско-каталошке базе података COBIB.SR. Указано је на могућности претраживања базе и њихов значај за извођење обухватнијих истраживања интелектуалне продукције у Србији. Централни део рада посвећен је представљању резултата већег броја упита обављених у COBIB.SR у вези са српском преводном књижевношћу. Предмет претраживања су библиографски подаци превода романа шпанских и хиспаноамеричких писаца, објављених 2010. године у Србији. Добијени подаци се излажу и разматрају, са ширим освртом на улогу преводилаца. Трећи део рада чини Библиографија романа преведених са шпанског на српски језик, објављених у 2010. години.