ПАСИВ КАО НЕПРОТОТИПСКА РЕЧЕНИЧНА КОНСТРУКЦИЈА - Теодоровић, Јасмина A. (Наслеђе, 2006)
Стандардна категоризација прототипова дефинише категорије прототипа као најрепрезентативније чланове низа у оквиру категорије чланова. Међутим, припадност одређеној категорији у оквиру хијерархије чланова може у велико мери да варира и стога да зависи од самог говорника једног језика, чиме је дати члан у мањој или већој мери близак прототипу или самој прототипској конструкцији. Овај рад се бави проблематиком непрототипске пасивне глаголске фразе у оквиру различитих контекста, те се стога исти могу посматрати из различитих перспектива у зависности од метода помоћу којих се одређене информације/појаве могу саопштити и у зависности од начина на који су посматрани од стране рецептора. Та чињеница нас може навести на закључак да је управо непрототипска конструкција једини начин саопштавања одређених појава када су исте смештене у оквире специфичних домена људског искуства.