О ГРАФИЈИ У КРАГУЈЕВАЧКОМ ИЗДАЊУ НОВИНА СРПСКИХ (1834) - Поломац, Владимир Р. (Наслеђе, 2006)
У раду се анализира графија (однос графема и фонема) у првим новинама модерне Србије – Новинама српским из 1834. године – писаним и уређиваним од стране Димитрија Давидовића, а штампаним и издатим у Књажеској српској књигопечатњи у Крагујевцу. Анализа графије дала је следеће резултате: 1) Димитрије Давидовић у крагујевачком издању Новина српских (1834) употребљава стабилан и затворен графематски систем који – иако у својој основи нефонолошки – употребом Вукових графема <ћ>, <ђ> и <џ>, те одсуством графема предвуковске ћирилице заправо представља прелазни систем између предвуковске и вуковске азбуке. 2) Употребом оваквог графематског система у крагујевачком издању Новина српских (1834) Давидовић начелно не од тупа од ситуације која преовлађује код већине српских писаца треће и четврте деценије XIX века.