УПИТНЕ РЕЧЕНИЦЕ У ГРАМАТИКАМА ФРАНЦУСКОГ КАО СТРАНОГ ЈЕЗИКА - Радусин Бардић, Наташа (Наслеђе, 2021)
Употреба одговарајуће синтаксичке структуре за исказивање интерогативног модалитета у француском језику зависи од тога да ли је реч о усменом или писменом виду изражавања, о степену формалности исказа, као и о односу међу учесницима у комуникацији. Према томе, за правилно постављање питања на француском језику, нужно је познавање не само њихове синтаксичке структуре, већ и улоге ситуационог раслојавања на основу кога се врши правилан одабир међу мноштвом потенцијалних хетерогених структура. Како се та специфична одлика интерогативног модалитета у француском језику одражава на учење француског као страног језика? У покушају да се пронађе одговор на ово питање, анализиран је начин на који су представљене упитне реченице и језички регистри у појединим граматикама намењеним за учење француског као страног језика, објављеним на француском и српском језику, а наведени су и примери из различитих метода за учење француског језика.