УДЕС МЕТАФИЗИКЕ У ХЕРМЕНЕУТИКУ БИВСТВОВАЊА: „retro(per)spektiva“ - Вукашиновић, Желимир (Наслеђе, 2007)
Овај је урадак ретроспективни оглед удеса метафизике у херменеутику Бивствовања, а има за намјеру афирмисати путању философирања као вјечног Враћања и освијетлити проблем „епохалног мишљења“, те стерилизације философије до њеног „научног дисциплиновања“ и повлачења из Свијета. Евидентира се проблем заборава (смисла) Бивствовања као (у)чина владавине традиционалне метафизике - у смислу прогресивистичке и онструктивистичке колонијализације Бивствовања. Откривање темеља, завичајности егзистенције се, стога, не конструише овдје као императивистички пројект философије, него се помаља из неминовности удеса сваког конструктивизма, а онда и као удес метафизике у херменеутику Бивствовања. Ту се, у сред овога удеса, сада измичући сваком ексклузивизму, јавља бивствовање на начин философирања које се, у херменеутичком смислу, увијек и изнова (про)налази и као (по) кретање односа (само) разумијевања, стваралаштва, смисла и Постајања.