ПРИЛОГ ТЕМИ: ЖЕНА У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ ЛЕПОСАВА МИЈУШКОВИЋ - ЗАЧЕТНИЦА СРПСКЕ МОДЕРНЕ - Гароња Радованац, Славица О. (Наслеђе, 2007)
Рад полази од својеврсног ‘књижевног случаја’ Лепосаве Мијушковић, рано преминуле и готово заборављене српске књижевнице са почетка 20. века. Њене четири прозе, објављене у Српском књижевном гласнику, високо је вредновао Јован Скерлић. Обједињене у постхумно објављеној збирци Приче о души (1996), као полазиш ту за ову анализу, четири прозе Л. Мијушковић иновативношћу тематике и ликова (хомосексуалност, аутодеструкција, суицид, слободна љубав, побуњена жена, ликови интелектуалаца) и књижевног поступка (аутоматско писање, фрагмент, експресивност), сврставају ову списатељицу у саме зачетнике српске модернистичке прозе