ИСТОРИОГРАФСКА МЕТАФИКЦИЈА И ПОСТМОДЕРНА ДЕКОНСТРУКЦИЈА: БОРХЕС – БЕРТОЛУЧИ - Вељовић, Јелица (Наслеђе, 2015)
Рад има за циљ да истражи пренос постмодернистичке идеје историографске метафикције кроз различите уметничке форме текста. Анализом текста Борхесове фантастичне приче, и Бертолучијевог филма, рад настоји указати на ауторске постмодернистичке тежње раскривања великог наратива историје. Модусима специфичним за сваку од уметности, аутори ће деконструисати историју као симулакрум, фикционализацијом исте, започињући реконструкцију потиснутих историјских истина. Крај коме ће одвести оба текста – књижевни и филмски – отвориће пут ка плуралности, на коме се велики наративи не потврђују едипалном идентификацијом, одбацујући сервиране и идеолошки контаминиране истине историје. Стога ћемо видети на који начин Борхес и Бертолучи својим метафикцијама о стварању историје постају и издајници и јунаци на различитим странама огледала колективног памћења и идентитета једне културолошке заједнице.