ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ У ПРИПОВЕТКАМА ЛАЗЕ ЛАЗАРЕВИЋА - Јовановић, Ружица (Наслеђе, 2015)
Реалисти су као свој циљ истицали објективну истину. Као и научна истина, oна мора бити објективна, егзактна документована и доказива. Интересантно је проучити колико су испунили тај захтев. Ови текстови носе знакове фикционалности (измишљене приче), али могућност провере постоји. Пошто су врхунски српски реалисти такође били изразити регионалисти, може се утврдити однос маште и стварносних чињеница у њиховом делу, а на основу историјских, архивских, етнографских, социолошких и сличних истраживања. Као пример за анализу користиће се приповетке Лазе К. Лазаревића, односно његов приказ живота грађанске средине краја 19. века у Шапцу.