КЊИЖЕВНОСТ У САВРЕМЕНОЈ ФРАНЦУСКОЈ МУЗИЦИ - Панић, Марија (Наслеђе, 2007)
У време у коме многобројни медији постају све утицајнији књижевност наставља да представља инспирацију и у свету високотиражне музике, као на пример француским групама Air и Noir désir. Године 2003. Air је са Алесандром Бариком снимио албум City Reading: Tre storie western, на коме аутор чита три вестерн приче из свога романа City. Према Женетовој терминологији, ове приче предтављају хипертекст који је заснован на роману као хипотексту. Између њих постоје разлике, нарочито зато што је хипортекст смештену 19. век, на Дивљи Запад, док је хипертекст смештен у садашње време и укључује више ликова и сложенију причу. Улога наратора, девојке по имену Шаци, значајна је и у хипертексту и у хипотексту – у роману је један од главних ликова, а и на албуму јој је аутор дао значајно место, истакавши је као некога ко прича приче. Текстови песама француске рок-групе Noir désir садрже елементе који су очигледно везани за књижевност, почев од њиховог другог албума 1989. до последњег, 2001. – понекад су експлицитно поменуте речи попут „poésie“, „écriture“, неки текстови се баве књижевним стварањем, или личностима из света књижевности, итд. На њиховом последњем албуму, Des visages des figures, има и интертекстуалности, која се јавља у виду цитата Де Нервалових стихова, неких познатих наслова књижевних дела и намерно истакнутих књижевних утицаја. Ово су само два примера која показују да књижевност у Француској увек представља инспирацију и за друге уметности.